Els audiovisuals en els canals i pàgines de les entitats

La producció d’un audiovisual és una oportunitat per a compartir idees i emocions. Quan en la realització participen persones que treballen, col·laboren o són usuàries dels serveis que s’oferixen, el procés tindrà una repercussió en el futur de l’organització tan important com la difusió del propi vídeo. Les entitats han d’aprofitar eixa ocasió, sense oblidar que també és necessari informar de forma rigorosa i contrastada.

Quant al resultat, encara que realitzar una producció de qualitat no és una tasca senzilla, generalment és més important comptar amb testimoniatges sincers i reveladors que disposar de grans recursos tècnics. Així, es poden produir xicotetes peces amb característiques molt diverses, adaptades a cada cas i finalitat.

Ja són moltes les organitzacions que disposen de canals en YouTube o en altres plataformes d’intercanvi de vídeos, algunes des de fa molt temps i unes altres s’han incorporat recentment a esta tendència. Anem a mostrar alguns exemples, i continuem amb una informació publicada anteriorment en esta mateixa plataforma. Per açò, hem visitat les pàgines web i els canals de les entitats que comentem també en una notícia anterior, perquè van rebre ajudes econòmiques de l’Ajuntament de València en la convocatòria de subvencions per a la intervenció en l’àmbit de l’acció social en el municipi de València, 2017.

Esperem que estos exemples servisquen perquè altres organitzacions descobrisquen les possibilitats d’estos materials per  arribar a noves audiències i que d’esta manera comencen una nova forma de comunicar. Us convidem a veure els vídeos que enllacem però també els canals d’estes entitats, on podreu trobar altres exemples que us poden servir millor o motivar per a començar el vostre propi camí.

Totes les entitats que utilitzem en esta mostra tenen seu a València, però algunes formen part d’organitzacions estatals pel que compten amb estructures de treball majors i amb possibilitats per a accedir a fonts de finançament fins i tot d’àmbit internacional. En estos casos els resultats poden ser tècnicament millors, però insistim que sense comptar amb tantes possibilitats també es poden fer creacions interessants i ben acabades.

Un bon exemple és l’entitat valenciana ASPANION, dedicada a l’atenció a xiquets amb càncer i a les seues famílies, que produix vídeos des de fa 5 anys. En el seu canal de YouTube es troben audiovisuals tant promocionals com a corporatius, encara que també ho utilitzen el seu per a compartir notícies o reportatges emesos per diferents televisions. Destaquem un magnífic making-off de l’elaboració d’un calendari solidari en 2017, realitzat amb tot luxe de recursos gràcies a la col·laboració de la Unitat Militar d’Emergències amb ASPANION. Però atenent al contingut, els missatges són molt més directes i efectius en altres vídeos, com en Jo sóc voluntari o en Superheroi que matina.

Una associació que acaba de començar a treballar en esta mitjà és Famílies Alternatives de Transició de L’Horta Nord, que ha realitzat un vídeo promocional publicat el passat mes de març. En ell participen els diversos sectors implicats en la tutela i acompanyament als menors, com a professionals o voluntaris i també s’escolta la veu dels propis menors. Un vídeo que informa i transmet emocions per la veracitat de les intervencions i el marc en què es roda.

En canvi, Metges del Món, té vídeos en el seu canal de YouTube des de fa 11 anys, és a dir, quasi des de la fundació de la plataforma en 2005. Té una producció de vídeos molt intensa i algunes sèries de testimoniatges són molt interessants, com #Mujeresquecuentan o #OyeSiria, de la qual dixem una mostra. Es tracta d’un vídeo de magnífica producció encara que realment diferent en el seu format a la resta de la sèrie.

COCEMFE tenen vídeos en el seu canal de YouTube des de fa 9 anys. És especialment interessant un vídeo explicatiu de la memòria de l’entitat 2016 (també hi ha uns altres amb les memòries d’anys anteriors o sobre projectes finançats). Pugen amb molta freqüència informacions de televisió sobre temes relacionats amb la seua finalitat (Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica) i sobre les seues pròpies actuacions i reivindicacions. I també tenen una sèrie molt interessant, Gent COCEMFE, en què persones afectades per diverses patologies exposen la seua experiència.

Finalment, el Secretariat Gitano també va començar a publicar vídeos fa 9 anys. Ho fan amb molta freqüència, pujant al seu canal tant notícies i intervencions en mitjans com a produccions pròpies. Per exemple les sèries #Yopongolimites o #ElTatuajeQueMásDuele.

Esperem que alguns d’estos exemples us servisquen com a referents per a començar a planificar les vostres pròpies edicions. En qualsevol cas, continuarem amb esta sèrie d’informacions sobre audiovisuals en els pròxims mesos.