Els audiovisuals com a eines d’informació i difusió per les entitats

Els audiovisuals són un gran recurs per arribar a tota mena de públics. Permeten comunicar amb rigor i alhora humanitzar la informació. Amb això volem dir que als vídeos sentim i veiem parlar a persones que diuen coses o mostren als espectadors allò que fan, generant una empatia emocional que difícilment s’aconsegueix amb els textos.

Altre avantatge és que, gràcies a les tecnologies digitals, són relativament fàcils de produir i distribuir. També, els usuaris estan disposats a veure’ls fins i tot en moments d’oci encara que siguen materials de treball. Presentem a continuació alguns audiovisuals que són útil en dos sentits. Per una banda, poden ser models perquè altres entitats pensen a fer productes semblants per donar a conéixer les seues activitats i altres que ens interessen perquè s’han produït per fer accessibles informacions d’interés per les entitats, especialment en el camp de la gestió i la comunicació.

Destaquem en primer lloc, la feina de Xarxanet.org i, especialment, els vídeos que ha produït en la sèrie Webinars. Al que podeu veure a la capçalera d’esta notícia, titulat Eines de transparència per al tercer sector, vam participar per explicar el projecte i la plataforma TransparEnt quan encara no havíem publicat la plataforma adaptada a la Llei de Transparència de València. Malgrat això, les explicacions sobre la importància de la transparència per les entitats, els criteris per aplicar-la perquè els siga útil i el funcionament general de la plataforma són igualment vàlides pels casos de València i el de Catalunya. Martina Mayrhofer de Teb va conduir l’acte i Ruben Suriñach va presentar el projecte Balanç Social de la Xarxa d’Economia Solidària, un interessantíssim recurs que fan servir més de 100 entitats. Esta eina permet avaluar aspectes com dades econòmiques, democràcia, igualtat, medi ambient, compromís social o qualitat laboral i professional. Amb les dades aportades i els resultats es crea un document per a la mateixa entitat i altres preparats perquè puguen ser compartits amb presentacions gràfiques i infogràfiques.

Altres interessants vídeos de Xarxanet són Claus per a una bona gestió del voluntariat o Opcions de finançament: captació de fons i crowfunding, entre d’altres que us animen a veure al seu canal de YouTube, Xarxanet Associacionisme.

Altres organitzacions produeixen vídeos específics per un sector o tipologia d’entitats. Este és el cas de la Federació de Cooperatives de Treball Social de Catalunya que fa unes xerrades de freqüència mensual titulades El café de la Federació. Les sessions són filmades i distribuïdes entre les entitats associades. A més, es fa un resum o unes entrevistes breus amb els ponents que són publicades al canal de YouTube. Alguns dels temes tractats han estat La transformació digital, Eines i recursos pel finançament o Oportunitats del cooperativisme de plataforma.

També es produeix un material audiovisual aprofitant una ocasió i un fiançament concret que permet aplegar a les persones i comptar amb els recursos per deixar constància de la feina que es fa i difondre-la. Un exemple d’això són els vídeos amb entrevistes a personal tècnic de diferents organitzacions que va fer la Xarxa per la inclusió social de la Comunitat Valenciana en l’esdeveniment “Explorando buenas prácticas y/o experiencias de inserción” i que es troben al seu canal EAPN CV Xarxa per la Inclusió.

D’una tipologia totalment diferent és el vídeo Fundació Els Tres Turons, històries de vida, un projecte ambiciós que commemora la història de l’entitat i li dóna visibilitat. La pel·lícula va ser estrenada a una sala de cinema i va ser un esdeveniment que va permetre celebrar els resultats de la feina feta al llarg de més de 30 anys. Aquí teniu l’enllaç al tràiler.

La Federació ECOM també va produir un vídeo commemoratiu dels seus 40 anys amb uns grans resultats. A diferència de l’anterior, este està plantejat com un espectacle audiovisual, encara que ple de missatges. El resultat és una SceneMob realment engrescadora.

En pròximes ocasions ampliarem estos exemples i recursos.